Vyslanec Evropského roku tvořivosti a inovace Leonel Moura na ČVUT v Praze

20.4.2009

Tisková zpráva ČVUT:

Institut intermédií (IIM) Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze a Portugalské velvyslanectví ve spolupráci s Portugalským centrem Institutu Camoes v Praze představí v úterý 21. dubna od 15.30 hodin v IIM (Hala 25, Fakulta elektrotechnická ČVUT, Technická 2, Praha 6) portugalského konceptuálního umělce a robotika Leonela Mouru, vyslance Evropského roku tvořivosti a inovace.

Přednáška Leonela Moury s názvem „Art and Technology, Robot Art“ se bude konat v angličtině a uvede ji portugalský národní koordinátor pro Evropský rok prof. Carlos Zorrinho. Spolu s ním bude zahájení přítomen také děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT doc. Ing. Boris Šimák, CSc.

Leonel Moura (Lisabon, 1948) je světově uznávaný umělec portugalského původu, který se v posledních letech zabývá robotikou a umělou inteligencí. Roku 2003 se proslavil generací “kreslících robotů” (“painting robots”) schopných autonomně vytvářet originální umělecká díla. RAP (Robotic Action Painter) z roku 2006 byl sestaven pro stálou expozici Amerického přírodovědně historického muzea v New Yorku. Tento robot je schopen velké tvořivosti a originality, dokáže rozhodnout, kdy je dílo hotové a podepsat jej. ISU (Robot básník, „The Poet Robot“), taktéž z roku 2006, vytváří obrazové kompozice z písmen, slov a barevných skvrn ve stylu lettrismu a konkrétní poezie. V roce 2007 Leonel Moura slavnostně otevřel Robotarium v lisabonské části Alverca, první ZOO věnovanou robotům a uměle vytvořenému životu. Leonel Moura se kromě robotiky věnuje architektuře a je autorem rozsáhlé reflexe o kreativitě, inovaci a městě.

Leonel Moura byl jedním z devíti vyslanců Evropského roku, kteří se sešli v lednu v Praze pod záštitou českého předsednictví v Radě EU. Účastníci setkání se shodli na tom, že prvořadou prioritou institucí a vlád EU musejí být investice do vzdělávání, dovedností a tvořivosti v Evropě.

Účastníci přednášky si budou moci vyzkoušet zařízení pro virtuální realitu CAVE, jež se podařilo postavit v IIM v letech 2006 až 2007. Toto zařízení je založeno na projekci stereoskopického obrazu na stěny kvádru o rozměrech 2-3m. CAVE má uplatnění v široké sféře aplikací z oblasti vizualizace.

Více na www.leonelmoura.com.

Odeslat komentář k článku "Vyslanec Evropského roku tvořivosti a inovace Leonel Moura na ČVUT v Praze "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Vyslanec Evropského roku tvořivosti a inovace Leonel Moura na ČVUT v Praze " e-mailem

Diskuse/Aktualizace